Colikind

entero

Colikind umiruje:

• bol u  bebinom stomačiću
• grčeve
• nadutost i tvrd stomak

Sastav

KamilicaKamilica (Chamomilla matricaria) је dobro poznata biljaka, koja svojim lekovitim dejstvom umiruje nežan dečiji stomak, oslobadja grčeva, nadimanja i bola u stomaku.

 

KolocintKolocint (Citrullus colocinthis) oslobadja  grčeva i bolova u stomaku uz zagrevanje stomaka

 

 

SurutkaSurutka (Lac defloratum) olakšava varenje mleka, može se koristiti i kod dece koja imaju netoleranciju na kravlje mleko i usled toga reaguju bolom i grčevima u stomaku.

 

 

MagnezijumMagnezijum (Magnezijum chloratum) deluje  povoljno na bol u stomaku, zatvor, kolike i nadimanje usled grčenja muskulature digestivnog trakta.

 

 

Šta treba znati o kolikama…
Kako da prepoznate grčeve kod beba?

Grčevi se najčešće javljaju izmedju treće i četvrte nedelje rodjenja i traju do 3 meseca. Ponavljaju se skoro svaki dan u kasnim poslepodnevnim i večernjim satima.  Beba tada ima epizode neutešnog, preteranog plakanja iako je sita i presvučena, grči ručice i nogice, šake su stisnute, lice crveno a stomak osetljiv na dodir.  Izmedju epizoda plača bebe dobro jedu i lepo napreduju.
Zašto nastaju grčevi?

Postoje bebe koje od početka halapljivo sisaju, tako da pri svakom gutljaju progutaju i malo vazduha. Veći deo progutanog vazduha beba izbaci podrigivanjem, a ostatak se spaja u veće mehurove vazduha i kreće duž creva. Prolazak ovog vazduha duz creva izaziva rastezanje i bol, zbog čega beba plače. Preporuka za ovakve bebe je češće podizanje bebe u uspravan polozaj da podrigne.

Nekada se grčevi javljaju i zbog hrane koju majka jede. Najčešće namirnice koje nadimaju su kupus, pasulj, paradajz, citrusno voće… Ako sumnjate na je ovo jedan od razloga za nastanak grčeva kod Vašeg deteta napravite mali test tako što ćete 2 nedelje izbegavati ove namirnice i videćete da li je došlo do poboljšanja kod bebe.

Stres i adaptacija na spoljašnju sredinu. Neke bebe su osetljivije na promenu sredine i treba im više vremena za adaptaciju na novu sredinu koja ih sada okružuje. Novo za njih su  svetlost, buka, mirisi.. Reakcija malog organizma je i grč muskulature creva gde se kao posledica javljaju grčevi.

Pedijatri smatraju da je prvih 13 nedelja po rodjenju deteta ključno za razvoj organa za varenje. Colikind kapi će pomoći da beba kroz ovaj period prodje što uspešnije i sa manje tegoba.

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O merama opreza, neželjenim rekacijama na lek posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

 

Uputstvo za upotrebu-COLIKIND